Skrobia która leczy. Zdrowie bez recepty
Narasta fala chorób cywilizacyjnych, takich jak
otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Przyczyną jest zła dieta, złe
odżywianie, stres i zbyt mała aktywność fizyczna.
Z pomocą może przyjść skrobia! Dr John McDougall w książce pt. „ Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy” nie proponuje kolejnej diety
odchudzającej, tylko zmianę sposobu myślenia o odżywianiu oraz wpływie
jedzenia na nasz organizm.Do tej pory wiedzieliśmy, że nie należy jeść zbyt dużo skrobi, ponieważ rozkładana jest na cukier, a ten zamienia się w tłuszcz. Dr McDougall przekonuje, że skrobia, warzywa i owoce pozwalają zachować szczupłe, wysportowane ciało i zdrowie przez całe życie.
Takie produkty skrobiowe jak kukurydza, fasola, ziemniaki, ryż dostarczają dużą ilość węglowodanów, błonnika pokarmowego, a przy tym są ubogie w tłuszcze Dieta pozwala organizmowi odbudować się, gdyż zawiera zbilansowaną dawkę białka, tłuszczu, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy i fitozwiązków. Poza tym zawiera mało niebezpiecznych składników, tłuszczów nasyconych, nie wpływa na wzrost poziomu złego cholesterolu.
Wszystko co trzeba zrobić, to obrać sobie za cel przywrócenie zdrowia i odpowiednie odżywianie. Nie sezonowa i rygorystyczna dieta cud, a zmiana stylu życia, aktywność fizyczna oraz skorzystanie z szeregu przydatnych rad McDougalla.
Źródło: informacja prasowa Karolina Kawałkowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz